sobota 26. dubna 2014

Meal prep: Jak na krevety?

Různé plavající potvůrky a příšerky se řadí na top mých oblíbených zdrojů proteinu. A z nich mám asi nejraději lososa (syrového, prosím) a krevety. Se začátkem sezóny farmářských trhů mám zase pré. A vždycky když přijde řada na krevety tak má drahá Stvořitelka žadoní, abych při přípravě myslela i na ni, protože nikdo prý nedělá tak dobré krevety jako já. A protože nejsem hamoun, tak se s vámi podělím o své tajemství, které překvapivě není ani trochu složité!
Že jsou krevety zdravé, tak s tím musí souhlasit snad každý, navíc mají málo kalorií a tak se hodí do nespočtu zdravých jídel, nejjednodušší je dát je jednoduše na salát, ale hodí se i k těstovinám, do polévky, nebo zelenině a rýži (dobře, přiznávám, byla bych schopná dát krevety do čehokoli). Ale co vlastně s těmi potvůrkami, když si je přivezete domů? 
  Tak v první fázi je budete muset vyloupat, během tohohle procesu zjistíte, že jich máte mnohem méně (na porci si jich kupte alespoň 8), než jste původně mysleli. Můj oblíbený postup je naříznout je zespodu směrem od hlavičky k ocásku a tak trošku je rozlousknout. Když máte krevety bez krunýřku, ještě je musíte na hřbetě naříznout, cca do hloubky 2 milimetrů a vyndat střívko, které krevetou prochází. Tak a jste připraveni na vaření.
  K přípravě dokonalých krevet podle mě potřebujete pár věcí: lžičku olivového oleje, na tenké plátky nakrájený česnek a papričku, pár lístků čerstvé bazalky/lžičku pesta, citron, sůl, pepř a trošku suchého bílého vína (asi lžíci, neděste se!).
Začnu s olivovým olejem na pánvičce, lehce osmahnu česnek, přidám krevety, po chvilce pak papričky, sůl, pepř, pár kapek citronu a pesta. Ještě necelá minutka a nakonec pár kapek vína. A jste hotoví. Chce to pár minutek, dvě nebo tři, nic není horšího než vysušené krevety, no, možná vysušený steak. Kreveta by se vám vůbec neměla stočit do úplného tvaru O, tedy už jsou víc do O než bych chtěla, ale byl to ústupek mé Stvořitelce, která je má tak prostě ráda. A vymluvte si jí to!
Vaše TOUGH CHICK Adri

6 komentářů:

  1. Krevety miluju, ale kvůli ceně jsem je měla jen párkrát. Připravovala jsem je obdobně, ale bez vína :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To víno jim dodá skvělý šmrnc.

      Vymazat
  2. Kam pro krevety chodíš?
    Užrala bych se jich, ale nevím moc, kam pro ně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi nejraději na zmiňovaných farmářských trzích. Celkem slušné mají u pultu s čerstvými rybami v Kauflandu, na jistotu chodím do přízemí do Palladia, kde je prodejna ryb. A když není zbytí, tak v Tescu prodávají velký pytel mražených.

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. To bys měla změnit, chutnější mořskou potvůrku neznám ;)

      Vymazat